Всички знаем, че кръвта ни е червена. Всеки хирург ще ви

...
Всички знаем, че кръвта ни е червена. Всеки хирург ще ви
Коментари Харесай

Защо вените ни изглеждат сини, ако кръвта ни е червена?

Всички знаем, че кръвта ни е алена. Всеки хирург ще ви каже, че вените също са червени и единствено наподобяват сини, когато ги гледаме през кожата си. Но за какво?

Отговорът зависи от няколко фактора, включително от това как вашите очи възприемат цветовете, какво е държанието на светлината, откакто влезе в контакт с тялото ви, както и от характерните свойства на кръвта. Светлината пътува с върхове и спадове. Разстоянието сред един връх и един спад се назовава дължина на вълната. Различните цветове светлина имат разнообразни дължини на вълните.

Червената светлина има огромна дължина на вълната, към 700 нанометра, виолетовата светлина има дребна дължина на вълната, към 400 нанометра, и остатъка от спектъра е разпределен посред им. Ние виждаме нещо цветно тогава, когато светлината от този цвят стигне до нашите очи – или от пряк източник на светлина, или отразена от някаква повърхнина.

За да разберем цвета на вените, който виждаме, би трябвало да помислим за това какво се случва с другите дължини на вълните от светлината, когато допрян нашата кожа, какъв брой надалеч могат да обхванат в кожата и какво става, когато стигнат до вените. Светлината, която стига до кожата ни, е действително бяла - комбинация от всички дължини на вълните. Но за нашето пояснение би трябвало да погледнем към алената и синя светлини.

Червената светлина има огромна дължина на вълната и това значи, че е по-малко евентуално да се отклони от материалите и по-лесно пътува през тях. Тя пътува доста добре през кожата и тъканите на тялото, като доближава до 10 мм под повърхността, където се намират доста от вените ни. Когато стигне до това място, алената светлина се гълтам от хемоглобина - протеина, който прави кръвта алена. Синята светлина е с по-малка дължина и се разсейва доста по-лесно от алената. Тя не прониква толкоз надълбоко във вътрешността в кожата. Затова, когато погледнете ръката си, ще видите, че от смесената бяла светлина там, където са вените, се отразява по-малко алена светлина и повече синя.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР